Aspartam farligt eller ej???
Detta eviga tjat om Aspartam har tröttat ut mig en hel del! Var tvungen att läsa på ännu mer om ämnet då jag verkligen ville veta hur det egentligen låg till!
Aspartam är en molekyl som består av Asparginsyra och Fenylalanin, bindningen består av en metylesterbindning. Asparginsyra och Fenylalaning är två aminosyror som dagligen förekommer i vår kost!
Okej om inte dessa två är farliga då måste vi kolla på bindningen i molekylen. Bindningen bestod av en metylesterbindning, för er som inte vet vad det är så är det helt enkelt metanol. Metanol är ju inget vidare att få i sig, det är ju iaf det första jag tänkte på. Det är en sådan extremt liten mängd i Aspartamet att man skulle behöva ca 20 kg Aspartam för att bli metanol förgiftad.
Men självklart är det så att syntetiskt framställda produkter är visa männsikor känsliga över! Som exempelvis finns det något som kallas för aspartam sjukdomen. Denna sjukdom kan innebära negativa neurologiska, hjärt-, endokrin, och allergiska effekter av aspartam produkter. Så självklart innebär detta att en viss försiktighet bör man ha!
Fakta:
- Det krävs 20 kg aspartam för att man ska kunna bli metanol förgiftad.
- Fenylalanin är en livsviktig essentiell aminosyra.
- Juice innehåller mer aspartam än en burk lightläsk
- En 2:a gin innehåller 10 ggr mer metanol än en 33 cl burk light läsk.
- Aspartam molekylen delar på sig i kontakt med magsyran.
- Flera personer vet inte ens om att dom är överkänsliga mot Aspartam
- För mycket Fenylalanin är farligt för personer som saknar Fenylalanin hydroxylas. Brist på detta enzym leder till sjukdomen PKU (även kallad Föllings sjukdom).
Källor:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC387446/?tool=pmcentrez
http://www.sarnat.educ.goteborg.se/diagnoser/folling.html
Magasin Kroppsnytt, sid 34
Kommentarer
Postat av: Jake
thanks for sharing!
Trackback